Składniki:
- 1 papryczka chili
- 5 ząbków czosnku
- 80 g kaparów
- 150 g makaronu spaghetti
- 50 ml oliwy z oliwek
- sól
Potrzebny Sprzęt:
- deska do krojenia
- nóż
- garnek
- patelnia
- łopatka drewniana
- Płaski Stasiek
Jedno z najsłynniejszych dań kuchni włoskiej – Spaghetti aglio olio – kojarzy nam się z prostotą, a niektórym nawet z pójściem na łatwiznę. Mało wyszukane składniki: pasta, czosnek i oliwa razem tworzą niebywałe połączenie.
Płaski Stasiek ma trochę bogatszą wersję tego dania, zwłaszcza dla tych bardziej wymagających.
Sposób Przygotowania:
1. Do gotującej się, osolonej wody wrzucamy makaron na ok 8 minut.
2. Czosnek kroimy w drobną kosteczkę (polecamy ponakrawać go najpierw w poprzek, następnie wzdłuż i dopiero drobno siekać).
3. Papryczkę chili drobno siekamy.
4. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę.
5. Podsmażamy czosnek wraz z papryczką chili oraz szczyptą soli.
6. Zmniejszamy ogień i dodajemy kapary.
7. Odcedzony makaron przekładamy na patelnię i całość mieszamy ze sobą.
Należy pamiętać, iż ten wariant dania szybko stygnie, dlatego polecamy podawać od razu po przygotowaniu.
Ciekawostka:
Kapary nie są bardzo popularne w naszej kuchni, dlatego nie wiemy o nich za dużo. Warto wiedzieć, iż są one zielonymi, zamkniętymi pąkami kwiatów. Składają się w 85% z wody. Kwiat kapara kwitnie tylko 1 dzień (od rana do popołudnia), a tego samego dnia powstaje też jego owoc, który zbiera się bardzo wcześnie rano, po czym marynuje się je w solance, occie lub oleju. Biały osad widoczny na kaparach to rutyna, która krystalizuje się w procesie marynowania.