Składniki:
- 130 g kaszy kus kus (1/2 szklanki)
- 1 średnia cukinia – 500 g
- 10 pomidorków koktajlowych
- 15 czarnych oliwek
- 1 bulion warzywny
- 1/2 cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 40 dag sera feta
- 1 łyżka oliwy
- sól
- pieprz
Potrzebny Sprzęt:
- mały garnek
- szklanka
- miska
- patelnia
- deska do krojenia
- nóż
- obieraczka do warzyw
- praska
- widelec
- Płaski Stasiek
Za granicą zajadamy się kaszą kus kus, a kiedy wracamy do kraju, to całkowicie o niej zapominamy. Niepotrzebnie! Kus kus jest dostępny praktycznie w każdym sklepie, a do tego nie jest drogi. Ponadto możemy jeść go w bardzo wielu postaciach, zarówno jako danie główne, dodatek, czy też sałatkę!
Jeśli jest za gorąco i nie mamy ochoty na mięso, bądź chcemy zjeść coś lekkiego, to Płaski Stasiek poleca właśnie kaszę kus kus z warzywami. Można ją jeść zarówno ciepłą jak i zimną, gdyż w obu wariantach smakuje wyśmienicie. Kolejnym ważnym aspektem jest krótki czas przygotowania, co dla wielu osób jest bardzo istotne.
Sposób Przygotowania:
1. Cukinię obieramy ze skórki, kroimy na pół, a następnie na słupki szer. 1 cm.
2. Przesmażamy cukinię na oliwie.
3. Na patelnię dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
4. Kostkę bulionu warzywnego zalewamy wrzątkiem.
5. Kus kus wsypujemy do małego garnka i zalewamy bulionem, aby zakrywał on kaszę na wysokość 1 cm i pozostawiamy na ok 10 minut.
7. Cukinię doprawiamy delikatnie solą i pieprzem.
8. Pomidorki koktajlowe oraz oliwki kroimy na połówki, większe na ćwiartki.
9. Ser feta kroimy w 2 cm kostkę.
10. Kus kus doprawiamy sokiem z połowy cytryny i rozdrabniamy widelcem jednocześnie sprawdzając jego sypkość.
11. Kaszę przekładamy do miski, dodajemy wszystkie składniki (ser feta najlepiej na końcu).
12. Mieszamy i podajemy.
Ciekawostka:
Popularny dziś w całym Maroku kus kus nie zawsze był przysmakiem. Początkowo uznawany był za odpad powstający w procesie mielenia ziaren pszenicy. Aktualnie wciąż trwają spory, czy kus kus jest kaszą, czy może jednak makaronem. Problem bierze się stąd, iż wytwarzany jest podobnie do makaronu – z połączenia mąki z pszenicy (durum) wraz z wodą.