Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka
- 100 g kaparów
- 200 g śmietany gęstej 18%
- 1/2 cytryny
- 1/2 kostki bulionu warzywnego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki krupczatki
- 2 torebki ryżu
- łyżka curry
- łyżeczka przyprawy do gyrosa
- szczypta chili
- szczypta papryki słodkiej
- sól
- pieprz
- olej/oliwa
Potrzebny Sprzęt:
- deska do krojenia
- nóż
- garnek
- rondel
- patelnia
- trzepaczka
- kubek
- miska
- Płaski Stasiek
Fanów piersi z kurczaka jest tak samo wielu jak i przeciwników. Jednak warto pamiętać, iż wariacji na pyszny obiad z tym rodzajem mięsa są tysiące, nie musimy zamykać się w klasycznej postaci jaką jest popularny filet z piersi kurczaka. Przepis na kurczaka w sosie kaparowym pozwala nam poczuć wiele różnych smaków: ostry, kwaśny, słony. Bogactwo, a jednocześnie prostota tego dania powinna zadowolić nawet najwybredniejszych smakoszy!
Sposób Przygotowania:
1. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i panierujemy w curry, chili, papryce i przyprawie do gyrosa.
2. Do gotującej się, osolonej wody wkładamy 2 torebki ryżu.
3. Do kubka wrzucamy 1/2 kostki bulionu warzywnego i zalewamy wrzątkiem.
4. Kapary delikatnie kroimy.
5. Na rozgrzaną patelnię wlewamy 2 łyżki oleju lub oliwy, wkładamy kurczaka i smażymy ok 6 minut.
6. Do rozgrzanego rondla wkładamy łyżkę masła.
7. W miseczce roztrzepujemy żółtko ze śmietaną.
8. Do roztopionego masła wsypujemy mąkę i roztrzepujemy trzepaczką.
9. Dorzucamy kapary i dolewamy bulion cały czas mieszając.
10. Sos gotujemy na wolnym ogniu.
11. Wyciskamy sok z połówki cytryny.
12. Do gotującego się sosu powoli dodajemy śmietanę, cały czas mieszając; dodajemy szczyptę pieprzu.
13. Kurczaka oraz ryż wykładamy na talerz, polewamy sosem.