Składniki:
- 80 dag piersi z kurczaka
- 350 g makaronu chińskiego
- ok 250 g kukurydzy konserwowej
- ok 400 g kiełków fasoli mung
- ok 12 grzybów mun
- 25 dag pora
- 2 duże cukinie
- 2 duże pomidory
- 1 papryczka chilli
- 3 ząbki czosnku
- curry
- papryka ostra
- pieprz
- przyprawa chińska 5 smaków
- sos sojowy
- oliwa/olej
Potrzebny Sprzęt:
- ostry nóż
- deska do krojenia
- wyciskacz do czosnku
- miska
- miseczka
- duży garnek
- patelnia
- wok
- drewniana łopatka
- Płaski Stasiek :-)
Tak, tak… Wiemy dobrze, że Sajgon to miasto i rzeka w Wietnamie, a nie w Chinach, lecz nasza potrawa to mieszanka tych kultur i smaków. W dzisiejszych czasach tzw.„chińszczyzna” otacza nas z każdej strony. Ubrania, sprzęt, zabawki, ale także kuchnia chińska dostępna na rogu prawie każdej ulicy.
Dla niektórych dania te są bardzo popularne, jednak w większości jedzone raczej tylko w barach. Wiele osób jeśli pokusi się o przyrządzenie własnej chińszczyzny, to korzysta z najprostszych rozwiązań jakimi są mrożonki warzyw, bądź gotowe sosy.
Płaski Stasiek zabierze Was w krainę smaków, których nie spotkacie w barach. Przekonacie się, że w tym wypadku nie ma wielkiego ciężaru przygotowania tego dania, a przyjemność jaką dacie swoim podniebieniom będzie zwieńczeniem sukcesu.
Sposób Przygotowania:
1. Piersi z kurczaka kroimy w paseczki i wkładamy do miski.
2. Przyprawiamy łyżeczką curry, papryki ostrej, przyprawy chińskiej 5 smaków oraz szczyptą pieprzu. Zalewamy ok 20 ml sosu sojowego i wkładamy do lodówki na ok 15 minut.
3. Grzyby mun wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem.
4. Obieramy cukinie, czosnek, parzymy pomidory i ściągamy skórkę.
5. Kroimy składkini: cukinie w paseczki o srednicy ok 5 mm, pomidory w grubszą kostkę, por w cienkie paseczki, papryczkę chilli drobno siekamy.
6. Makaron chiński wkładamy do dużego garnka, zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy pod przykryciem przez ok 5 min.
7. Piersi z kurczaka smażymy na małej ilości oliwy bądź oleju.
8. Na dno woka wlewamy 2 łyżki oleju i po chwili wrzucamy najpierw por, następnie cukinię i chilli i mieszamy. Wyciskamy czosnek.
9. Kiedy cukinia zrobi się miękka dorzucamy kolejno kukurydzę, grzyby mun, kiełki fasoli mung, usmażonego kurczaka i na koniec pomidory. Mieszamy.
10. Do woka wrzucamy wcześniej odcedzony makaron chiński.
11. Dla podkreślenia smaku dodajemy ok 10 łyżek sosu sojowego i 1/2 łyżki przyprawy chińskiej.
12. Całość dokładnie mieszamy i… Voilà!
Ciekawostka:
Wiele osób ma problem z tzw. makaronem sojowym. Na sklepowych półkach najczęściej spotykamy makaron chiński i ryżowy, a gdzie poszukiwany przez nas „sojowy”?
Warto zapamiętać, iż ten cieniutki, przezroczysty makaron jest produkowany najczęściej ze skrobi fasoli mung i mąki grochowej bądź (w tańszej wersji) kukurydzianej, a nie z soi, stąd jego nazwa może być myląca. Ten orientalny przysmak w naszym kraju bardzo często zwany jest po prostu „makaronem chińskim”.