Składniki:

  • 80 dag piersi z kurczaka
  • 350 g makaronu chińskiego
  • ok 250 g kukurydzy konserwowej
  • ok 400 g kiełków fasoli mung
  • ok 12 grzybów mun
  • 25 dag pora
  • 2 duże cukinie
  • 2 duże pomidory
  • 1 papryczka chilli
  • 3 ząbki czosnku
  • curry
  • papryka ostra
  • pieprz
  • przyprawa chińska 5 smaków
  • sos sojowy
  • oliwa/olej

Potrzebny Sprzęt:

  • ostry nóż
  • deska do krojenia
  • wyciskacz do czosnku
  • miska
  • miseczka
  • duży garnek
  • patelnia
  • wok
  • drewniana łopatka
  • Płaski Stasiek :-)

Tak, tak… Wiemy dobrze, że Sajgon to miasto i rzeka w Wietnamie, a nie w Chinach, lecz nasza potrawa to mieszanka tych kultur i smaków. W dzisiejszych czasach tzw.„chińszczyzna” otacza nas z każdej strony. Ubrania, sprzęt, zabawki, ale także kuchnia chińska dostępna na rogu prawie każdej ulicy.
Dla niektórych dania te są bardzo popularne, jednak w większości jedzone raczej tylko w barach. Wiele osób jeśli pokusi się o przyrządzenie własnej chińszczyzny, to korzysta z najprostszych rozwiązań jakimi są mrożonki warzyw, bądź gotowe sosy.

Płaski Stasiek zabierze Was w krainę smaków, których nie spotkacie w barach. Przekonacie się, że w tym wypadku nie ma wielkiego ciężaru przygotowania tego dania, a przyjemność jaką dacie swoim podniebieniom będzie zwieńczeniem sukcesu.

sajgon1-1

sajgon-3

Sposób Przygotowania:

1. Piersi z kurczaka kroimy w paseczki i wkładamy do miski.
2. Przyprawiamy łyżeczką curry, papryki ostrej, przyprawy chińskiej 5 smaków oraz szczyptą pieprzu. Zalewamy ok 20 ml sosu sojowego i wkładamy do lodówki na ok 15 minut.
3. Grzyby mun wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem.
4. Obieramy cukinie, czosnek, parzymy pomidory i ściągamy skórkę.
5. Kroimy składkini: cukinie w paseczki o srednicy ok 5 mm, pomidory w grubszą kostkę, por w cienkie paseczki, papryczkę chilli drobno siekamy.
6. Makaron chiński wkładamy do dużego garnka, zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy pod przykryciem przez ok 5 min.
7. Piersi z kurczaka smażymy na małej ilości oliwy bądź oleju.
8. Na dno woka wlewamy 2 łyżki oleju i po chwili wrzucamy najpierw por, następnie cukinię i chilli i mieszamy. Wyciskamy czosnek.
9. Kiedy cukinia zrobi się miękka dorzucamy kolejno kukurydzę, grzyby mun, kiełki fasoli mung, usmażonego kurczaka i na koniec pomidory. Mieszamy.
10. Do woka wrzucamy wcześniej odcedzony makaron chiński.
11. Dla podkreślenia smaku dodajemy ok 10 łyżek sosu sojowego i 1/2 łyżki przyprawy chińskiej.
12. Całość dokładnie mieszamy i… Voilà!

sajon-5

sajgon-6

Ciekawostka:

Wiele osób ma problem z tzw. makaronem sojowym. Na sklepowych półkach najczęściej spotykamy makaron chiński i ryżowy, a gdzie poszukiwany przez nas „sojowy”?
Warto zapamiętać, iż ten cieniutki, przezroczysty makaron jest produkowany najczęściej ze skrobi fasoli mung i mąki grochowej bądź (w tańszej wersji) kukurydzianej, a nie z soi, stąd jego nazwa może być myląca. Ten orientalny przysmak w naszym kraju bardzo często zwany jest po prostu „makaronem chińskim”.

collage-sajgon

sajgon-last

sajgon2

Polub Płaskiego Staśka na Facebooku: