Składniki:

  • 4 jajka
  • 250 g brokuła
  • 2 pomidory
  • 100 g jogurtu greckiego
  • łyżka majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Potrzebny Sprzęt:

  • 2 garnki
  • nóż
  • deska do krojenia
  • praska do czosnku
  • miska
  • Płaski Stasiek



Z każdą zmianą pory roku, a zwłaszcza z nadejściem wiosny jesteśmy narażeni na choroby. Musimy pamiętać, że najlepszymi lekarstwami są jedzone przez nas produkty. Sałatka brokułowa poza tym, że jest strasznie smaczna, szybka do zrobienia, to może pomóc nam w dostarczeniu naszemu organizmowi niezbędnej ilości witamin.


brokuly

Ciekawostka nr 1:

Pochodzenie zielonego kalafiora, jak inaczej nazywany jest brokuł, sięga starożytnej Italii. Właśnie stamtąd wraz z włoskimi osadnikami powędrował po całej Europie. Do Polski został sprowadzony w XVI w. przez królową Bonę i do tej pory stanowi prawdziwą ozdobę każdego stołu.

collageb3

Sposób Przygotowania:

1. Jajka ugotować na twardo.
2. Brokuł rozdzielić na różyczki.
3. Pomidora pokroić w większą kostkę.
4. Brokuł wrzucić do wrzącej osolonej wody i gotować 6 minut.
5. Jajka obrać i pokroić w kostkę.
6. Brokuł wystudzić i rozdzielić na mniejsze różyczki.
7. Wszystkie składniki włożyć do miski.
8. Czosnek przecisnąć przez praskę.
9. Dodać jogurt grecki oraz majonez.
10. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.

collagebxs

Ciekawostka nr 2:

O właściwościach zdrowotnych brokułów krążą legendy. Warto jednak pamiętać, iż obecny w brokułach chrom jest bardzo pomocny w leczeniu cukrzycy, a związki chemiczne, takie jak sulforany zapobiegają tworzeniu się komórek nowotworowych. Niestety wszystkie te „cudowne” właściwości są wrażliwe na obróbkę termiczną, dlatego najlepiej brokuły spożywać w surowej postaci lub po bardzo krótkim obgotowaniu.

Polub Płaskiego Staśka na Facebooku: