Ciasto Naleśnikowe:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • olej

Potrzebny Sprzęt:

  • miska
  • mikser
  • szklanka
  • patelnia
  • talerz
  • Płaski Stasiek
Wszyscy uwielbialiśmy naleśniki z dżemem, które robiły nam nasze babcie. Jednak tym razem chcielibyśmy Wam pokazać, że naleśniki również można jadać w wersji bardziej wytrawnej.

Zacznijmy od ciasta. Idealne to takie, które jest jednolitą masą, a po upieczeniu jest lekko puszyste i rozpływa się w ustach, nie czuć w nim mąki i nie czuć często niepotrzebnie używanego proszku do pieczenia!

nalesniki-1

Sposób Przygotowania NALEŚNIKÓW:

1. Składniki kolejno dodajemy do naczynia (mąka, woda gazowana, mleko, sól, jajka).
2. Całość dokładnie miksujemy.
3. Dobrze rozgrzaną patelnię delikatnie smarujemy olejem i jeszcze chwilę podgrzewamy.
4. Ciasto wylewamy na patelnię aby masa zakryła nam dno, jednak żeby naleśniki nie były za grube.
5. Patelnię kilkukrotnie obracamy, żeby ciasto „ślizgało się” po jej powierzchni i nie przywarło.
6. Naleśnika przewracamy na drugą stronę i podsmażamy.
7. Wyjmujemy naleśnika na duży talerz.

nalesniki-collage

nalesniki-collage2

Farsz Szpinakowy:

  • 250 g szpinaku siekanego (mrożonego)
  • 30 g sera feta 12%
  • 7 dag sera pleśniowego (rokpol/lazur)
  • 20 dag sera żółtego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 cebulki
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Potrzebny Sprzęt:

  • deska do krojenia
  • nóż
  • miseczka
  • patelnia
  • praska
  • drewniana łyżka
  • tarka
  • Płaski Stasiek :-)

Tak przygotowanego naleśnika możemy nadziać na wiele sposobów. Zarówno mięsem jak i warzywami.

My tym razem proponujemy nadzienie szpinakowo-serowe. Tak, szpinak się jada, drogie dzieci i jest dobry! Do tego w połączeniu z całą gamą serów naprawdę komponuje się idealnie.

nalesniki-farsz

Sposób Przygotowania:

1. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na łyżce oleju, przekładamy do miseczki.
2. Na patelnię wykładamy szpinak, przy mrożonym czekamy, aż się rozmrozi.
3. Wbijamy 1 jajko i mieszamy.
4. Do szpinaku dodajemy ser feta oraz wybrany ser pleśniowy.
5. Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy.
6. Dodajemy 2 łyżki śmietany, sól oraz pieprz.
7. Dokładamy wcześniej przesmażoną cebulkę i mieszamy.
8. Na środek naleśnika nakładamy 1 łyżkę startego sera żółtego.
9. Na ser nakładamy ok 2 łyżki gorącego farszu.
10. Naleśnika zawijamy: najlepiej zakładając każdej ze stron ciasto na farsz, podwijamy i obracamy.
11. Wierzch naleśnika możemy posypać łyżką startego sera żółtego.
12. Najlepiej podawać z sosem, np. majonezowo-czosnkowym lub pomidorowym.

nalesniki-collage10

Sos Pomidorowy:

  • puszka pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka papryki ostrej
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka bazylii
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Potrzebny Sprzęt:

  • rondelek
  • praska
  • łyżka
  • Płaski Stasiek

Do tak przygotowanego naleśnika oczywiście nie może zabraknąć sosu. Bez znaczenia czy będzie to sos czosnkowy czy pomidorowy, ważne abyście tylko przygotowali go sami, rezygnując z chemii dostępnej na półkach sklepowych.

Dziś przedstawiamy przepis na sos pomidorowy, jest naprawdę prosty i szybki w przygotowaniu a idealnie podkreśli smak naszych naleśników.

nalesniki-3

Sposób Przygotowania:

1. Pomidory wkładamy do garnka lub rondelka.
2. Podgrzewamy na średnim ogniu.
3. Dokładamy przyprawy: paprykę słodką, ostrą, bazylię, oregano, sól, pieprz.
4. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.
5. Mieszamy i doprowadzamy do zagotowania.

nalesniki-collage3

nalesniki-lastx

Polub Płaskiego Staśka na Facebooku: