Składniki:

  • 3 jajka
  • 3 plasterki szynki
  • 1 plasterek sera żółtego
  • mała cebula
  • pomidorki koktajlowe
  • kosteczka masła
  • sól
  • słodka papryka

Potrzebny Sprzęt:

  • deska do krojenia
  • nóż
  • patelnia
  • łopatka drewniana
  • dwie szklanki
  • Płaski Stasiek

Jajecznica to chyba jedno z najpopularniejszych posiłków śniadaniowych. Jednak sporo z nas robi ją w najuboższej formie, czyli z samych jajek. Niestety to błąd, gdyż jajecznica jest świetnym łącznikiem przeróżnych produktów. Świetnie komponuje się z wieloma dodatkami, tworząc coraz to ciekawsze smaki.

Dziś Płaski Stasiek przedstawi Wam jego ulubioną kompozycje. Co prawda jest to jedna z tych prostszych, ale składa się z 3 sekretów, które sprawiają, że jajecznica staje się prawdziwym kulinarnym doznaniem.

jajecznica 1-1

jajecznica - 2

Sposób Przygotowania:

1. Kroimy cebulkę, szynkę i ser w drobną kosteczkę.
2. Oddzielamy żółtka od jajek do dwóch szklanek.
3. Roztapiamy masło na patelni.
4. Lekko przysmażamy cebulkę.
5. Po chwili dodajemy szynkę i smażymy do momentu aż nabiorą rumianego koloru (nie przesadzamy!).
6. Dodajemy białka jajek wraz z żółtym serem.
7. Gdy białko zacznie się ścinać, a ser roztapiać (czyli po paru sekundach), dodajemy żółtka wraz z pomidorkami koktajlowymi.
8. Przyprawiamy solą i słodką papryką.
9. Mieszamy aż do uzyskania oczekiwanej konsystencji.
10. Przystrajamy szczypiorkiem lub bazylią. Podajemy z tostem posmarowanym masłem.

collage -pomidorki

3 Sekrety Płaskiego Staśka

1. Żółtka jajek zawsze powinny być mniej ścięte(a nawet wręcz płynne) od białek. Dlatego dobrym pomysłem jest rozdzielenie ich do dwóch osobnych szklanek i dodawanie po kolei. Ewentualnie można wbić jajka bezpośrednio na patelnie i po prostu żółtek nie „rozbijać” ze swego zbitego stanu skupienia, aż do momentu ścięcia białka.

2. Do jajecznicy dodajemy ser i pomidory. Nie jest to taki oczywiste połączenie. Wielu osobą może ono wydawać się dziwne. Jednak gdy raz spróbujecie, już zawsze będziecie z niego korzystać. Pomidory koktajlowe możecie zastąpić zwykłym pomidorem pokrojonym w kostkę. Jednak ważne jest aby dodać go na samym końcu aby pomidor był jeszcze soczysty.

3. Szynkę i cebulkę smażymy na szklisto, nigdy nie przesadzamy, lepiej aby były one mniej przysmażone niż przesmażone. Jeśli chociaż trochę je przypalimy, zepsujemy cały smak jajecznicy.

jajecznica - final

Polub Płaskiego Staśka na Facebooku: