Składniki:

  • świeża mięta
  • 3/4 limonki
  • 60 ml białego Rumu
  • cukier trzcinowy
  • lód kruszony
  • woda gazowana

Potrzebny Sprzęt:

  • wysoka szklanka
  • słomka
  • deska do krojenia
  • nóż
  • łyżka
  • Płaski Stasiek

W ciepłe, upalne dni często chcielibyśmy się zrelaksować i ochłodzić. Nic w tym celu lepiej się nie sprawdza jak połączenie mięty, lodu i limonki. A to już o krok do stworzenia przepysznego pobudzającego MOJITO!

To właśnie ten napój przynosi rześkość niczym odświeżający powiew chłodnego wiatru, którą możecie poczuć także i Wy!

mohito 1
mohito 2

Sposób Przygotowania:

1. Limonkę kroimy w ćwiartki. Odcinamy „dupki”, oraz wykrawamy białe wnętrze limonki w postaci cienkiego paseczka, gdyż jest ono gorzkie.
2. Trzy ćwiartki limonki wrzucamy do szklanki, wraz z garścią świeżej mięty oraz odrobiną cukru trzcinowego.
3. Tłuczkiem od moździerza lub po prostu łyżką ucieramy i wyciskamy składniki w szklance, aż do pełnego uwolnienia soku oraz aromatu.
4. Dolewamy ok. 60 ml (2 – 3 kieliszki) rumu (w zależności od uznania) do szklanki.
5. Dodajemy 2,5 łyżeczki cukru trzcinowego.
6. Szklankę po brzegi wypełniamy kruszonym lodem.
7. Pozostałą wolną przestrzeń uzupełniamy wodą gazowaną.
8. Następnie wsadzając łyżkę do szklanki i zakrywając jej górę energicznie mieszamy całego drinka.
9. Przystrajamy listkiem mięty.
10. Dodajemy słomkę.

mohito collage

Warto Pamiętać:

Cukier trzcinowy możemy zastąpić zwykłym, jednak ten szybciej nam się rozpuści. Cały urok mojito polega na tym, że zasysamy całe kryształki cukru poprzez słomkę. Ważne aby pamiętać, że do drinka wykorzystujemy jedynie biały rum, a nie żadne jego kolorowe odmiany.

mohito last

Polub Płaskiego Staśka na Facebooku: