Składniki:

  • 500 g makaronu spaghetti
  • 20 dag sera żółtego
  • 35 dag boczku surowego (lub wędzonego)
  • 4 żółtka
  • 2 śmietany gęste 18%
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • olej

Potrzebny Sprzęt:

  • deska do krojenia
  • miska
  • praska
  • trzepaczka
  • ostry nóż
  • tarka
  • łyżka, widelec
  • patelnia
  • garnek
  • Płaski Stasiek :-)

Kiedy jesteśmy fanami makaronów, bądź po prostu chcemy zjeść coś sycącego i mamy dosyć klasycznego spaghetti Bolognese, a także nie mamy ochoty na tradycyjnego kotleta polecam proste danie jakim jest spaghetti carbonara.
Początkowo przygotowanie może zająć więcej czasu, jednak kiedy nabierzemy wprawy, to będzie to jedna z prostszych potraw jakie zagoszczą w Waszym menu.

2013-12-01 19

Sposób Przygotowania:

1. Boczek kroimy w kostkę.
2. Cebulę kroimy w drobne piórka.
3. Siekamy natkę pietruszki.
4. Śmietanę przekładamy do miseczki i mieszamy z żółtkami, następnie dodajemy starty ser żółty i doprawiamy pieprzem oraz częścią natki pietruszki. Całość mieszamy na jednolitą masę.
5. Boczek wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Jeśli jest tłusty, staramy się użyć jak najmniejszej ilości oleju do smażenia.
6. Cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażamy razem z boczkiem. Doprawiamy pieprzem.
7. W osolonej wodzie gotujemy makaron (w zależności od rodzaju i upodobań ok 7 min.).
8. Na patelni zmniejszamy ogień i wlewamy masę śmietanowo – jajeczną cały czas mieszając.
9. Dodajemy natkę pietruszki.
10. Kiedy sos trochę zgęstnieje, a ser zacznie rozpuszczać się i delikatnie ciągnąć, to znak, iż jest on gotowy.
11. Odcedzony makaron ponownie umieszczamy w garnku, do którego dodajemy sos.
12. Całość mieszamy i podajemy.

IMG_5856

IMG_6369

IMG_6389

Ciekawostka:

Do przygotowania prawdziwego włoskiego spaghetti carbonara potrzebujemy guanciale, czyli podgardle wieprzowe zamiast popularnego dla nas boczku. Dla wielu jest to składnik nowy, jednak raz wypróbowany potrafi na stałe zagościć w kuchni. Innym znanym składnikiem tego dania jest pancetta, czyli suszony, zwinięty boczek. W Polsce lubimy dania bardziej tłuste, stąd pancetta wydaje nam się za chudym mięsem, a typowy boczek jest idealny. Jednak nie zapomnijcie o guancialle!

collage-carbonara

2013-12-01 20

Polub Płaskiego Staśka na Facebooku: