Składniki:
- 3 pomidory – 0,7 kg
- 3 ząbki czosnku
- 50 g fety 12%
- sól
- pieprz
Potrzebny Sprzęt:
- deska do krojenia
- nóż
- miseczka
- łyżka
- Płaski Stasiek
Często zastanawiamy się co zrobić do jedzenia, żeby było szybko, smacznie, jednocześnie zdrowo i nie za ciężko. Najprostszym rozwiązaniem jest połączenie pomidorów z czosnkiem i fetą. Ta prosta i jednocześnie bardzo wyrazista zakąska może być fantastyczną przekąską bądź dodatkiem do grzanek lub mięs.
Nie każdy zdecyduje się zaserwować tą prostą przystawkę gościom, jednak uwierzcie, że zazwyczaj ta sałatka znika ze stołu jako pierwsza.
Sposób Przygotowania:
1. Pomidory myjemy, następnie kroimy w większą kostkę i wrzucamy do miski.
2. Czosnek kroimy w drobną kosteczkę (polecamy ponakrawać go najpierw w poprzek, następnie wzdłuż i dopiero drobno siekać).
3. Fetę kroimy w kostkę 1,5 cm x 1,5 cm.
4. Do miseczki wrzucamy pomidory, czosnek, sól, pieprz i mieszamy.
5. Na koniec dodajemy fetę.
Polecamy serwować schłodzone.
Możemy podawać z grzankami z odrobiną masła i ziół.
Ciekawostka:
Czosnek znany człowiekowi jest od ponad 5000 lat. Już w starożytnym Egipcie podawany był przede wszystkim dla wzmocnienia sił. Dziś znamy jego szerokie działanie, zarówno zewnętrzne, np. leczenie trudno gojących się ran, leczenie grzybicy stóp, ropni, a także wewnętrzne, m.in. obniża stężenie cukru we krwi, jest naturalnym antybiotykiem niszczącym bakterie chorobotwórcze w układzie pokarmowym i oddechowym oraz ochrania serce.
Lecznicze działanie ma przede wszystkim czosnek spożywany w surowej postaci. Zjedzenie 1-2 ząbków dziennie pomoże nam zapobiec wielu chorobom.
W celu wyeliminowania nieprzyjemnego zapachu, który pozostaje po zjedzeniu czosnku, proponuje się zjedzenie natki pietruszki, bądź świeżych listków mięty, czy selera.